Herfstrit 2015

11 oktober 2015

Het is een vaste gewoonte dat wij ieder jaar een klassiekerrit rijden.
Dit jaar viel de keuze op de

Herfstrit van de Klassieker Club Fryslân.

Wij zijn Gosse Kooi en Tjeerd Leistra, allebei liefhebbers van (klassieke) auto’s. Gosse is lid van de Klassieker Club Fryslân en heeft een voorkeur voor Porsche en Citroën. Vandaag kwam hij voorrijden met een Citroën SM van 1971.
Citroen-SM-1971-Or-de-Simiane-29 DSCI0895 Citroen-SM-1971-Or-de-Simiane-06
Ik ben Tjeerd Leistra en liefhebber van klassieke auto’s in de breedste zin van het woord. Enkele jaren terug was ik in het bezit van een Volkswagen K70, helaas moest ik deze weg doen i.v.m. andere prioriteiten. Ooit hoop ik weer eens een klassiek auto te bezitten.
DSCI0886
De dag ging van start in het rustieke Cafe “Marktzicht” te Marum. Onder het genot van een kop koffie met appelgebak konden wij even kennismaken met enkele clubleden. Na de huishoudelijke mededelingen en het uitdelen van de route kon er aan de herfstrit worden begonnen.
DSCI0913 DSCI0896DSCI0909
Het was een leuke route door het Groninger en Friese land. De ware snelwegtijger weet niet van het bestaan van de wegen die deze dag werden bereden en komt hier normaliter ook niet langs, erg leuk voor de verandering. Via allerhande omzwervingen door Boerakker, Pasop, Oostwold en de Poffert (nooit van gehoord) kwamen wij uit bij de Hooiweg voor een pauze. Tijd om de inwendige mens te voorzien van vocht en voedsel. Allemaal even uit de auto voor een praatje en om de benen te strekken, helaas was het koud en winderig maar dit mocht de pret niet drukken.
Na de pauze ging de rit verder via Foxwolde en Leutingewolde (wie heeft er ooit van gehoord?) door naar Nienoord.
IMG_20151001_140830 DSCI0950 DSCI0939
Hier stond een rondleiding op het programma met aansluitend een bezoek aan het rijtuigmuseum. De rondleiding ging van start in de Borg Nienoord, met de toelichting van de gids kwamen wij het volgende te weten:

Landgoed Nienoord werd in 1508 werd gesticht door jonker Wigbold van Ewsum. De Van Ewsums hoorden bij de belangrijkste jonkers van Groningen. Zij vochten mee in de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. De laatste afstammeling, jonkvrouwe Anna van Ewsum, trouwde in 1665 de Duitse baron Georg Wilhelm von Inn- und Knyphausen. De rijkdom van Nienoord bleef groeien. Zo werd er een luxe schelpengrot in de tuin gebouwd, en werd de borg versierd met allerlei beeldhouwwerken zoals een fraaie toegangspoort. De heer van Nienoord werd door de keizer in Wenen verheven tot graaf en was voortaan de hoogste edelman in Groningen. Er volgde een brand, andere ongemakken en ruzie in de familie. Via allerhande ingewikkelde verwikkelingen binnen de familie erfde jonkheer Bram van Panhuys het restant van het landgoed en bouwde na 1887 een nieuwe borg.
DSCI0951 DSCI0954 DSCI0955
In 1907 overkwam de familie een tragische ramp toen de gehele familie Van Panhuys in een koets te water raakte en verdronk. Alleen de kleinkinderen Bram en Anneke waren thuisgebleven; zij verhuisden naar Wassenaar. In 1950 kocht de gemeente Leek het landgoed en de borg. 

Erg leuk en interessant om te weten hoe zoiets zich door de eeuwen heen ontwikkeld.
DSCI0942
Na een bezoek aan de schelpengrot en het rijtuigmuseum werd de rit voort gezet. uiteindelijk kwamen we uit bij “Het Witte Paard” in Oostwold.
DSCI0978
Hier konden wij onder het genot van een overheerlijk stamppotbuffet nog even bijpraten voor wij weer begonnen aan de reis naar huis.

Graag wil ik het bestuur en leden van de Klassieker Club Fryslân bedanken voor deze leuke dag, wie weet tot de volgende keer.

Groet, Gosse Kooi en Tjeerd Leistra.

Leave a Reply

Vanwege spambots dient u eerst een som uit te rekenen alvorens u een reactie kunt plaatsen. *