VOORJAARSRIT 6 april 2014
Slag om e mar.
rit organisatie: W. Hoekstra en E. Boonstra
Om 13.00 uur werden wij ontvangen met koffie/thee en gebak in het Klompenmuseum van Scherjons klompenmakerij in Noardburgum.
Een rondgang in het Klompenmuseum leverde ons een prachtig beeld op over de geschiedenis van de klomp. Klompen uit diverse landen en werelddelen zijn er tentoongesteld in vele vormen, kleuren, gebruikersaspecten enz. Ook werd er demonstratie gegeven over het handmatig versieren van de klompen met houtsnijwerk en kregen we uitleg over het verbouwen van klompen tot zeilbootjes in de categorie ‘klompkesilen’.
De rit van 70 kilometer startte om 14.15 uur en voerde ons over verharde wegen, afgewisseld met hele mooie landelijke zandpaden, rondom en door Jistrum; langs het Prinses Margrietkanaal; ri. Eastermar, ri. Sumar, ri Klein Zwitserland, ri. Burgum en Suawald en eindigde bij de kaasboerderij Johanna Hoeve in Ryptsjerk. Daar kregen we een rondleiding met uitleg over het maken van diverse soorten kazen in hun kaasmakerij.
Het weer was bewolkt en af en toe een beetje regenachtig, maar evengoed genoten we van de weilanden, boerderijen, dorpen met hun specifieke gevels van de woningen en overige gebouwen. Het gezicht op de meren (Burgumermar en Wide ie) met de dijken en polderwegen is bijzonder mooi in het Friese landschap.
Na het nuttigen van een versnapering ter keuze op de kaasboerderij bedankte het bestuur bij monde Mattheus Tel de rit organisators voor de goed verzorgde rit, dat werd ondersteund met een luid applaus van de 22 deelnemers.
WBL.
JUBILEUM RIT 15 JAAR K.C.F.
Organisatie Jannie en Simon Rispens
Goedgeluimd en met gepoetste oldtimers arriveerden 10 equipes onder een afwisselend bewolkte en zonnige hemel bij het museumdorp Allingawier waar nog slechts 15 inwoners zijn. Genietend van koffie met oranjekoek in de boerderij ” de Izeren Ko ” luisterden we, na het openingswoord van de voorzitter, naar een interessante uitleg van een vrijwilligster over het ontstaan van het Museumdorp en de betekenis van het ” ûleboerd ” , dat in vroegere tijden op het dak van de boerderijen werd geplaatst. Bij een wandeling door het museumdorp bezochten we o.a. de Stropershut, het Brandweerhuis, de Schilderswerkplaats, de Smederij, het Hûske en de Hervormde Kerk, waar een film werd vertoond genaamd ” De Achtste Dag ”.
Om 12.30 uur vertrokken we voor een korte rit over landwegen via o.a. Gaast en Workum naar Hindeloopen waar we naast het schaatsmuseum de lunch konden nuttigen. Het schaatsmuseum deed ons verbazen over de bijzonder grote verzameling schaatsen, medailles, prijzen, kleding, foto’s en informatie over werkplaatsen en fabrieken, vanaf het ontstaan van de schaatssport op schaatsen gemaakt van beenderen tot heden met filmbeelden die velen van ons nog in herinnering hebben. We bewonderden eveneens het Hindelooper schilderwerk museum en het winkeltje.
Daarna liepen we nog door een gedeelte van de binnenstad door smalle straatjes en over bruggen richting parkeerterrein. Hierop volgde de tocht door nog meer Fries landschappelijk schoon en lang het IJsselmeer met even een korte rustpauze bij het Monument van Warns, ” Leaver dea as sleaf ” met een blik over het meer naar Enkhuizen en de kust aan de overkant. Bij het monument werd een groepsfoto gemaakt van de deelnemers.
We vervolgden de tocht voor het laatste gedeelte via o.a. it Heidenskip, richting Blauwhuis en eindigden in Wommels bij Café-Restaurant ” it Reade Hynder ”. Aldaar werd ter afsluiting aan de ritorganisatoren onder dankzegging voor de prima georganiseerde dag een fles wijn overhandigd en werd de dag na een drankje beëindigd on 18.30 uur. Diverse deelnemers genoten aansluitend ter plaatse van hun diner in gezamenlijke sfeer.
PICKNICKRIT 22 juni 2014
door z.o. Friesland en Drente
ritorganisatie G. Doetjes
Tussen 10.00 en 10.30 uur werden we ontvangen op camping ” Het Rotandorp ” te Noordwolde, uiteraard met koffie en appeltaart met slagroom. Na een rondje over de camping vertrokken voor een route door bossen en langs heidevelden in z.o Friesland en Drenthe aan de hand van een door Geert Doetjes gemaakte routebesschrijving.
Op de helft van de rit kwamen we op de picknickplaats aan waar de stoelen en de manden en later ook de jassen uit de auto’s kwamen (het was toch wel fris).
Na de picknick vervolgden we de route, om weer te eindigen op de camping.
Onder het genot van een drankje bedankte onze voorzitter Geert voor de geslaagde rit en bood hem een kleine attentie aan.
Dhr. Henk Diever heeft van het rondje op de camping een film gemaakt. U kunt hem zien door op” film” te klikken.
JK
ZOMERRIT 6 juli 2014
Toerrit naar en in de Sudwesthoeke
Ritorganisatie Wim en Jeanny Bleeksma
Om 11.00 uur werden de deelnemers ontvangen met koffie en oranjekoek in het ” Mineralogisch Museum” in Grou
De rondgang langs de vitrines met mineralen in een sfeer van onderaardse gangen en gewelven werd optimaal begeleid met een zeer interessante uitleg van geologe mevr. de Groot over de soorten , hun ontstaan , ouderdom en vorm, kleuren, samenstelling en nog veel meer.
De toerrit van 75 km. startte om 12.30 uur en voerde ons over dijken en B- wegen tussen de polders door met veelal hoogteverschil.
Het weer was bewolkt maar droog en we genoten van de groene vergezichten met bomen en bermbegroeiing in kleur langs de diverse wegen , boerderijen, kleine dorpen met hun specifiieke kernen en grote watersportdorpen met hun sloten en vaarten.
In Oudega werd een kleine snack-stop gehouden waar ons een versnapering van de KCF. werd aangeboden.
We vervolgden onze tocht door het centrum van Heeg en reden onder het Jeltsesleat aquaduct door naar Balk. Halverwege dit routegedeelte ontstond een klein oponthoud omdat een dorstige benzineslurpende Amerikaanse voiture droog kwam te staan en ter plekke benzine moest worden gescoord.
We naderden ons einddoel Sloten waar we om 16.30 uur een bezoek brachten aan het Stadsmuseum. De getoonde film gaf ons al direct een goed beeld over de stad toen en nu, bebouwing, vesting en waarom, handelsaspecten, toverlantaarns enz.
Over de bijzondere en met keien geplaveide kades en een gemetselde brug in het centrum wandelden we naar een restaurant waar we na een afscheidsconsumptie huiswaarts keerden.
WBL.
NAZOMERRIT 24 augustus 2014
TOERRIT door Noord Groningen
organisatie : Tjeerd en Gerrie ’t Zand en Mattheus en Rennie Tel.
Gestadig liep om 10.15 uur het parkeerterrein op het beginpunt Grand Eetcafé De Klap in Grootegast vol. Een bonte verzameling van diverse oldtimers van verschillende automerken van 11 equipes ontstond, en al heel snel zat de stemming erin dat behoort bij relaxed autorijden. Na 2 koffie met appeltaart sprak voorzitter Simon Rispens een welkomstwoord en om 12.00 uur startte de toerrit. Het weer was, op een enkel miezerig buitje na, droog en af en toe zonnig.
De rit voerde ons door het weidse landschap over smalle polderwegen en door kleine dorpjes met karakteristieke woningen, boerderijen, gebouwen en haventjes. Opvallend is dat deze landstreek veel geaccidenteerd terreingedeeltes heeft met aangelegde dijken ter bescherming van de lager gelegen polders waar o.a. veel koren en maïs wordt verbouwd. Via de dorpen Niekerk, Aduard, Den Ham, Warfhuizen, Eenrum, Rasquert reden we Warffum aan de Waddenkust binnen en parkeerden daar voor een bezoek aan het Openluchtmuseum Het Hoogeland. Het museum geeft een beeld van het wonen en werken van een plattelandsdorp rond 1900 en waar je kunt zien hoe men honderd jaar geleden leefde.
Het museum heeft 14 markante, ingerichte, gebouwen en het in Nederland kleinste, weer draaiende, houtzaagmolentje “De David” . www.hethoogeland.com . We vervolgden onze weg om 15.00 uur via Pieterburen, het dorpje dat bekend is door de zeehondenopvang en een startpunt voor wadlopers en daarna langs de molen “De Vier Winden”. We reden op een stukje “Wad en Marenroute” naar de dorpen Kleine Huisjes, Kloosterburen, Ulrum Houwerzijl, Electra door het Lauwersland dat door de meeste deelnemers voor het eerst werd bezocht. De rit eindigde in Grijpskerk waar we in “De Tapperij”door de KCF werden getrakteerd op een consumptie naar keuze. De ritorganisatoren werden door de voorzitter bedankt voor hun inzet bij deze goed verzorgde toerrit, en dat werd gevolgd door een luid applaus van de deelnemers. Bij het afscheid ontvingen we van Rennie Tel nog een potje jam en een minibroodje welke zij zelf gemaakt had.
Verslag : Wim Bleeksma – Foto’s : Mattheus Tel en Jelle Keizer
GEZAMENLIJKE RIT 2014
troch de greidhoeke
ritorganisatie AVC ‘de Fryske Wâlden’
Op zaterdag 6 september werd de jaarlijkse gezamenlijke rit van de AVC ‘de Fryske Wâlden’, de Fryske Oldtimer Club en de Klassieker Club Fryslân gereden.
Om 16.30 uur verzamelden 27 oldtimers zich bij het schoolplaten museum “yn’t bûthûs te Deinum. Na het bekijken van de tentoongestelde platen en een, onder het genot van een kopje koffie met koek, uitleg van dhr. Piet Heeringa hoe er toe gekomen was om schoolplaten te gaan verzamelen, vertrokken wij om 18.00 uur onder leiding van Catrinus en Griet Kielstra.
De rit voerde ons via Boksum, Weidum, Wytgaard, Irnsum naar Grou.Hier gingen we langs binnenwegen naar Akkrum en weer terug langs Birstum naar Grou.
In Grou werd halt gehouden op een parkeerplaats, hier werd een broodje gegeten en bijgepraat over auto’s het weer en wat er maar ter sprake kwam.
Na deze stop vervolgden we de rit via Wartena richting Garijp, langs allerlei kleine wefen kwamen in Bergum. Na een korte stop, zodat iedereen weer aan kon sluiten reden we verder via Suameer en door het Ouddeel naar het eindpunt bij restaurant de Grote wielen. Niet alle deelnemers konden goed kaartlezen zodat op een aantal plaatsen de voorsten plotseling achteraan reden. Maar dit mocht de pret niet drukken.
Bij een gezellige nazit in het restaurant konden we terugzien op een geslaagde rit.
JK
HERFSTRIT 19 oktober 2014
Ritorganisatie Geert Doetjes + Geert en Hennie Westink
Voor het start- en verzamelpunt van de laatste rit in dit jaar was het dorpshuis in Oosterstreek uitgekozen., waar we ontvangen werden met koffie/thee en oranjekoek en wij ons konden inschrijven bij mevr. Westink. Na het openingswoord door de voorzitter startte de rit om 12.00 uur en met de Ford Fairlane van Geert D. op kop reden we richting Boyl en Elsloo. We volgden de duidelijke routebeschrijving en reden over de mooie land- en polderwegen in het gebied Friesche Wouden Zuid. Diverse kleine en grote dorpen werden doorkruist, o.a. Moskou, Sparjeburd, Beetsterzwaag richting Oud Beets en Nij Beets, waar we een tussenstop hadden en een bezoek brachten aan het openluchtmuseum “ It Damshûs “ ( www.damshus.nl ).
Daar werden we begroet door mevr. Ittsje Wolthers-Meinsma die ons met een duidelijke uitleg, ondersteund door een film, in gedachten terugvoerde naar de miserabele veenarbeiders situatie rondom 1900.
Water, laagveen steken en drogen, lage lonen en lange werkdagen, gedwongen winkelnering bij veenbazen, werd door haar toegelicht. Daarna maakten we een wandeling in een stuk buitengebied waar we de schamele huisjes, een kerkje, een woonbok, een café en het door zijn welvaart verkregen mooie woonhuis met de winkel van de veenbaas, konden binnengaan.
Nog onder de indruk van de buitengewoon armoedige leefsituatie van toen gingen we weer op weg voor het laatste gedeelte van de rit dat via Terwispel, Lippenhuizen, Makkinga eindigde in Nijeberkoop in café “ Boszicht’. Na een gezellige afsluiting met een drankje naar keuze en een kop heerlijke snert met roggebrood en spek dat werd aangeboden door de KCF, gingen we om ongeveer 18.00 uur weer huiswaarts.
Verslag: Wim Bleeksma – foto’s: Mattheus Tel en Wim Bleeksma